top of page

Geopolitički krajolik NATO-a i EU u zapadnom Balkanu - dublji uvid i stručna analiza

Dana 16. aprila 2024. godine, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, uz podršku Atlantske Inicijative i Norveške Ambasade u Sarajevu, bio je domaćin izuzetnog događaja koji je okupio vodeće umove iz svijeta geopolitike. Poseban gost, dr. Dimitar Bechev, ugledni analitičar iz Carnegie Europe i predavač na Univerzitetu u Oxfordu, podijelio je svoje uvide o izazovima koji stoje na putu proširenja EU na zapadni Balkan.

Događaj je započeo uvodnim govorima dekana prof. dr. Jasmina Ahića i Stefana Almehagena Sandstada, zamjenika šefa misije Kraljevske norveške ambasade u Sarajevu. Tematske sesije su obuhvatile širok spektar važnih pitanja, od izazova s kojima se suočava EU u procesu proširenja, do percepcije NATO-a i stranih malignih utjecaja u Bosni i Hercegovini.


Učešće su uzeli brojni diplomati, akademici, politički analitičari, predstavnici medija te studenti Univerziteta u Sarajevu, čime je ovaj skup postao značajno mjesto za razmjenu ideja i jačanje međunarodne suradnje.


Dr. Dimitar Bechev, istaknuti analitičar iz Carnegie Europe i predavač na Univerzitetu u Oxfordu, obratio se prisutnima s temom "Šta je zaustavilo proširenje EU u zapadnom Balkanu?". Njegovo predavanje pružilo je duboki uvid u političke i ekonomske prepreke koje staju na put integraciji zapadnog Balkana u Europsku uniju. Analizirajući dinamiku i izazove s kojima se regija suočava, dr. Bechev je istaknuo važnost razumijevanja lokalnih i međunarodnih faktora koji utječu na ovaj složeni proces, čime je ponudio dragocjene perspektive za sve prisutne.


Ovo je bila izvrsna prilika za sve prisutne da iz prve ruke čuju o ključnim geopolitičkim emocionalnim i psihološkim stavovima prema NATO-u, uz uvid u najnovija istraživačka otkrića predstavljena od strane dr. Majde Halilović.


Zahvaljujemo svim učesnicima i govornicima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja i veselimo se budućim susretima koji će doprinijeti boljem razumijevanju i suradnji u našem dinamičnom regionu.


24 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page