top of page

Jednodnevna obuka „Postupanje policijskih službenika po prijavama nasilja u porodici i provođenje zaštitnih mjera“

Uprava policije MUP-a Ze-Do kantona je organizovala jednodnevnu obuku na temu „Postupanje policijskih službenika po prijavama nasilja u porodici i provođenje zaštitnih mjera“ namijenjenu rukovodnim policijskim službenicima koji rukovode policijskim stanicama, a koja je realizovana u petak 05.04.2024. godine u prostorijama Centra za obuku i smještaj Specijalne policijske jedinice u Zenici u saradnji sa predstavnicima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, dekanom prof.dr. Jasminom Ahićem i prof.dr Marijom Lučić-Ćatić.


Prije samog početka radionice svim učesnicima se obratio policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić, koji je tom prilikom ukazao na značaj provođenja ove edukacije, te se takođe zahvalio predstavnicima Fakulteta na njihovom angažmanu i iskazanom doprinosu na unapređenju profesionalnog pristupa policijskih službenika uz neophodno uvažavanje standarda savremenih naučnih disciplina i propisanih procedura. Kako je istakao komesar Gazić, uloga akademske zajednice je od ključne važnosti u nadogradnji postojećih iskustava i znanja koja posjeduju policijski službenici i koja se u određenim oblastima mogu i trebaju unapređivati. U svom obraćanju, dekan Fakulteta prof.dr. Jasmin Ahić je izrazio veliko zadovoljstvo ukazanom prilikom na unapređenju znanja i profesionalnih standarda u ovoj oblasti, te pohvalio policijske strukture u Zeničko-dobojskom kantonu na strateškom pristupu u rješavanju sigurnosnih izazova sa kojim se suočavaju kao i na proaktivnom pristupu koji ispoljavaju u svom radu. Takođe je iskazao spremnost za pružanje svih vidova podrške u kojima akademska zajednica, kroz razvijanje i provođenje različitih projekata edukacije policijskih službenika, može dati svoj doprinos i kroz jedan savremeni i stručni pristup unaprijediti postupanje policijskih službenika i uskladiti ga sa standardima savremenih društava i sistema.


Prvi čas edukacije na temu "Postupanje policijskih službenika po prijavama nasilja u porodici i provođenje zaštitnih mjera“, policijskim službenicima održala je profesorica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof.dr Marija Lučić-Ćatić koja je u svom predavanju ukazala na osnovne segmente zakonodavnog i pravnog okvira koji definišu postupanje policijskih službenika na dokumentovanju krivičnih djela iz ove oblasti, kao i na načine brzog prepoznavanja takvih djela i njihovog uspješnog dokumentovanja i dokazivanja.


18 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page