top of page

Neira Mulić - MISIJA SPAŠAVANJA U TURSKOJ

Neira Mulić, studentica I godine našeg Fakulteta na smjeru Sigurnosne studije, još je jedna hrabra i požrtvovana osoba koja je otišla dobrovoljno u Tursku dajući sve od sebe kako bi pomogla turskim spasiocima u spašavanju žrtava.

U nastavku vam prenosimo kratku izjavu naše Neire.

"Već dugi niz godina sam član Gorske Službe Spašavanja Novi Grad, Sarajevo. Zajedno sa kolegama iz GSS-a otputovala sam u regiju Hatay, tačnije grad Antakya u Turskoj. Područje u kojem se nalazimo je najgore prošlo u potresu koji se desio. Imali smo komplikacija prije odlaska iz razloga što u BiH nema zakona o gorskim spasicima. Uspjeli smo se uputiti na misiju zahvaljujući TIKA i IHH organizacijama. Prije odlaska cijeli tim je morao potpisati izjavu u kojoj stoji da u Tursku odlazimo dobrovoljno. Iz GSS-a Novi Grad u srijedu (08.02.) krenulo je 20 obučenih pripadnika, velikog srca, spremni da daju sve od sebe kako bi pomogli turskim spasiocima u spašavanju žrtava.

Na televiziji se ne može vidjeti kakva je ustvari situacija u Turskoj nakon zemljotresa, ne može se opisati riječima. Neke stvari koje sam vidjela tokom boravka ovdje, prije sam gledala samo u filmovima. Podijeljeni smo u dva tima koja idu na teren po pozivu o potencijalno živoj osobi. Izvlačenja žrtava zna trajati po 24 sata, mnogo je naporno, ali ekipa je obučena i spremna za ovakve situacije. Naša stanica godinama sarađuje sa spasiocima iz IHH organizacije, te smo do sada imali 3 obuke sa njima i znamo princip po kojem rade, što je olakšavajuća okolnost.


Studiram na smjeru Sigurnosne studije. Glavna briga tokom izvlačenja žrtava je sigurnost spasioca, a zahvaljujući svom Fakultetu naučila sam mnoge stvari koje danas primjenjujem na terenu. Mnogi misle da struka koju studiram i spasioc koji sam u slobodno vrijeme, nisu povezane. Iz ličnog iskustva kažem da su povezane, te da mi je stečeno znanje na Fakultetu pomoglo u ovoj misiji."


Ponosni smo na našu Neiru i želimo joj puno uspjeha u misiji!
29 views

Comments


bottom of page