top of page

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE POVODOM ODRŽANE GODIŠNJE KONFERENCIJE GLITSS COST AKCIJE POD NAZIVOM „The Unseen and Far-reaching Consequences of Illicit Trade in Times of War and Beyond“

Univerzitet u Sarajevu - Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije organizirao je godišnju konferenciju COST Akcije pod nazivom Globalization, Illicit Trade, Sustainability and Security – GLITSS“ (CA21133). Druga godišnja konferencija GLITSS COST Akcije pod nazivom The Unseen and Far-reaching Consequences of Illicit Trade in Times of War and Beyond održana je 16. 05. 2024. godine u prostorijama Fakulteta. Ovaj značajan događaj, koji je pokazao snažnu posvećenost rješavanju složenih problema povezanih sa nedozvoljenom trgovinom u vrijeme sukoba i izvan njih, podržan je od strane Programa COST (European Cooperation in Science and Technology), međuvladinog okvira za međunarodnu saradnju u oblasti nauke i tehnologije, finansiranog sredstvima Europske unije.

 

Otkrivanje sjenki nedozvoljene trgovine

Konferencija je okupila više od 60 naučnika, istraživača, praktičara, donosilaca odluka i drugih zainteresiranih aktera iz više od 30 europskih država kako bi razmijenili znanja i iskustva o višeslojnim uticajima nedozvoljene trgovine. Ovogodišnja konferencija bila je fokusirana na često zanemarene posljedice koje nedozvoljena trgovina ima u vrijeme sukoba, uključujući njene proširene efekte na sigurnost i održivost društava. Cilj ovog događaja bio je pružiti vrijedne uvide i predložiti rješenja za suočavanje sa ovim kompleksnim problemima na europskom nivou.


Konferenciju je otvorio rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Rifat Škrijelj, koji je u svom pozdravnom obraćanju naglasio neophodnost međunarodne saradnje i značaj naučnih istraživanja u borbi protiv izazova koje nosi nedozvoljena trgovina. Prisutnima se obratio dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, prof. dr Jasmin Ahić, koji je u svom govoru istakao značaj ovog projekta za Fakultet, ali i Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući GLITSS COST Akcije, prof. dr Francesco Giumelli sa Univerziteta u Groningenu, predstavio je ciljeve i aktivnosti koje će se provoditi do kraja ovog četverogodišnjeg projekta. Plenarna izlaganja o posljedicama nedozvoljene trgovine, kao i odgovorima krivičnopravnog sistema, održali su  prof. dr Louise Shelley sa Univerziteta George Mason (SAD) i dr sci. Darko Soldat, tužilac Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo.


Angažman i saradnja

Pored lokalne organizatorice Konferencije, doc. dr Sandre Kobajice Mišanović, članice Upravnog odbora GLITSS COST Akcije iz Bosne i Hercegovine, realizaciji događaja značajno su doprinijeli članovi temeljne upravljačke grupe projekta, i to:

Prof. dr Francesco Giumelli (predsjedavajući Akcije), prof. dr Raluca-Ioana Mocanu (potpredsjednica Akcije za izvrsnost i inkuzivnost) sa Univerziteta u Bukureštu, prof. dr Aleksandar Maršavelski (potpredsjednik Akcije za konferencije) sa Univerziteta u Zagrebu, prof. dr Mara Clemente (potpredsjednica Akcije za angažman i aktivnosti) sa Univerziteta u Lisabonu, prof. dr Willem Geelhoed (koordinator za grantove unutar Akcije) sa Univerziteta u Groningenu, dr sc. Mirela Imširović (koordinatorica za komunikaciju) sa Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost iz Sarajeva, gđa Mira Schwab (menadžerica granta Akcije) sa Univerziteta u Groningenu, prof. dr Indrek Saar (voditelj Radne grupe 1) sa Akademije za sigurnosne studije iz Estonije, prof. dr Daniela Irrera (voditeljica Radne grupe 2) iz Škole za napredne studije odbrane iz Rima, prof. dr Stefano Caneppele (voditelj Radne grupe 3) sa Univerziteta u Lozani, prof. dr George Azzopardi (voditelj Radne grupe 4) sa Bernuolli Instituta za matematiku, kompjuterske nauke i umjetnu inteligenciju, te gđe Estelle Emerieu i Cassia Azevedo (predstavnice COST Asocijacije).


Oni su predstavili svoje istraživačke nalaze i moderirali panele na kojima su raspravljani specifični regionalni problemi i modaliteti borbe protiv pojedinih pojavnih oblika nedozvoljene trgovine.


O GLITSS COST Akciji

COST Akcija (CA21133) pod nazivom „Globalization, Illicit Trade, Sustainability and Security – GLITSS“ predstavlja interdisciplinarnu istraživačku mrežu članova akademske zajednice, praktičara i predstavnika civilnog društva posvećenu sveobuhvatnom proučavanju nedozvoljene trgovine materijalnim i nematerijalnim dobrima. Imajući u vidu odsustvo konsenzusa o prirodi, obimu i načinima borbe protiv nedozvoljene trgovine, odnosno nedostatak naučnih i stručnih mreža koje bi se bavile ovim pitanjima, GLITSS COST Akcija je uspostavljena kao jedinstvena platforma koja će doprinijeti razvoju zajedničkog i cjelovitog razumijevanja ovog kompleksnog fenomena.


Više o GLITSS COST Akciji i mogućnostima za učešće u istoj možete pronaći na zvaničnoj stranici: https://www.glitss.eu/ 19 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page