top of page

Studijska posjeta Tužilaštvu BiH

U okviru aktivnosti Komunikacijske strategije Tužilaštva BiH i jačanja saradnje sa stručnom i akademskom zajednicom, realizirana je stručno-edukacijska posjeta dvije skupine u pratnji višeg asistenta Kenana Hodžića sa ukupno oko 80 studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminlogiju i sigurnosne studije, Univerziteta u Sarajevu.


Posjete su realizirane u utorak 04.04. i četvrtak 06.04. a sa studentima su se sastali tužitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, istražitelj i stručna saradnica iz Odjela za istrage i podršku svjedocima, kao i uposlenici Odjela za odnose s javnošću.


Tokom posjeta, studentima je prezentiran unutrašnji ustroj institucije, ostvareni rezultati u 20 godina rada, kao i svakodnevni rad i uobičajene aktivnosti jednog tužitelja, istražitelja ili službenika za podršku svjedocima.


Također, studentima je prezentirana saradnja tužilaštva sa partnerskim policijskim, pravosudnim i sigurnosnim institucijama i agencijama, nadležnost tužilaštva u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku BiH, kao i svi drugi bitni segmenti iz djelokruga rada ove institucije.


Studenti su imali mogućnost postavljati pitanja koja ih interesiraju iz oblasti unutrašnjeg ustroja, nadležnosti i rada Tužilaštva BiH. Na kraju posjete, studentima su pokazani kapaciteti zgrade Tužiteljstva BiH, kao važniji infrastrukturni segmenti potrebni za rad i funkcioniranje tužilačke institucije.


48 views
bottom of page