top of page

Uloga i položaj žena u sistemu sigurnosti Bosne i Hercegovine

Okrugli stol pod nazivom „Uloga i položaj žena u sistemu sigurnosti Bosne i Hercegovine" okupio je veliki broj studenata, profesora i stručnjaka iz različitih segmenata društva. Kroz interaktivnu raspravu, prisutni su imali priliku čuti inspirativne priče i iskustva žena koje su ostvarile značajne rezultate u svojim profesionalnim karijerama unutar sistema sigurnosti.


Lejla Čopelj iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Milica Blagojević iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Kristina Jozić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine te Aida Hajdar iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, podijelile su svoje bogato iskustvo i perspektive o tome kako se nositi s izazovima i ostvariti uspjeh u ovom sektoru. Moderatorica doc. dr. Nerma Halilović Kibrić, usmjeravala je razgovor ka ključnim temama poput zastupljenosti žena u donošenju odluka, preprekama s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu te važnosti podrške i mentorstva za žene koje teže napredovanju u karijeri.


Ovaj događaj, podržan od strane Univerzitetskog gender resursnog centra i TPO fondacije, naglašava važnost stvaranja inkluzivnog i podržavajućeg okruženja koje će omogućiti ženama da ostvare svoj puni potencijal u oblasti sigurnosti i srodnim sektorima. Zahvaljujući angažmanu svih učesnika i inspirativnim pričama koje su podijeljene, okrugli sto je još jednom potvrdio da je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije mjesto gdje se promoviše otvorena debata o važnim društvenim pitanjima, uključujući i pitanja rodne ravnopravnosti i uloge žena u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine.


34 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page