top of page

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini: "Zasadi drvo"

Danas je u povodu Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini organiziran događaj pod motom "Zelene biblioteke". Događaj je održan u prostorijama i ispred Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, a započeo je u 10:00 sati kada su prisutne pozdravili Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, i Markus Kedziora, direktor Biblioteke Goethe instituta u Bosni i Hercegovini.Predavanje o "Zelenim i održivim bibliotekama"


Nakon pozdrava, uslijedilo je predavanje Eve Hackenberg iz Goethe-Instituta u Varšavi. Eva Hackenberg je naglasila kako biblioteke mogu igrati ključnu ulogu u zaštiti okoliša i promociji održivosti. Predavanje, koje je organizirao Goethe-Institut Bosne i Hercegovine u saradnji s Bibliotekom Univerziteta u Sarajevu, bilo je namijenjeno bibliotekarima iz akademskih i javnih ustanova, studentima bibliotekarstva, kao i svima zainteresiranima koji žele saznati više o tome kako javne ustanove mogu postati održivije.


Radionica za učenike o "Prirodi i zelenim bibliotekama"


Istovremeno s predavanjem, organizirana je inspirativna radionica za učenike osnovnih škola. Učenici su zajedno s bibliotekarima imali priliku crtati i razgovarati na temu "Priroda i zelene biblioteke", pružajući im priliku da izraze svoje ideje o očuvanju okoliša.


Značaj sadnje drveta


Nakon završetka predavanja i radionice u 11:10 sati, Simone Voigt, direktorica Goethe Instituta u Bosni i Hercegovini, i Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zajedno su posadile drvo kao simbol njihove predanosti očuvanju prirode i potrebi da svi preuzmemo odgovornost za zaštitu okoliša.


Zelena i održiva biblioteka je biblioteka koja uvažava ekološke, ekonomske i društvene aspekte održivost.

(IFLA smjernice o zelenim bibliotekama, 2022)


29 views

Comments


bottom of page