top of page

Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije posjetili Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH

Dana 25.04.2024. godine, studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u okviru nastavnih predmeta Stručna praksa 6 i 8, u pratnji višeg asistenta, Kenana Hodžića, MA, posjetili su Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.


Tokom posjete, studenti su se upoznali sa organizacionom strukturom Direkcije, kao i njenim zakonskim nadležnostima, te njenom ulogom u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine. Isti su pored ostalog upoznati i sa radom Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, putem kojeg Direkcija ostvaruje saradnju sa drugim zemljama, te modalitetima razmjene informacija kroz kanale poput INTERPOL-a, EUROPOL- a, SELEC-a i sl. Također, prezentovano im je kako funkcioniše žaštita i osiguranje VIP osoba i objekata.


Studenti su imali priliku da posjete Operativni centar Direkcije i da se upoznaju sa savremenim alatima koje koriste, poput sistema video nadzora i digitalnog sistema radio veze. Na kraju je studentima upriličena taktičko-pokazna vježba Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata na temu "Zaštita VIP osoba", prilikom čega su demonstrirane taktike postupanja u slučajevima napada na štićenu osobu.


Ovom prilikom izražavamo ogromno zadovoljstvo izuzetno uspješnom studijskom posjetom i iskreno se zahvaljujemo na prijemu i upriličenim prezentacijama. Usvojena znanja će biti od izuzetne koristi u savladavanju nastavnog procesa i razumijevanju uloge i značaja Direkcije u sigurnosnom sistemu BiH, kao i pri budućem profesionalnom opredjeljenju.



11 views
bottom of page