top of page

Zakon i (ne)red

Dana, 18. decembra 2023. godine u Sarajevu u hotelu Ibis Styles u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) održana je završna konferencija u okviru koje su predstavljeni rezultati višemjesečnog istraživanja disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika u BiH kao i panel diskusija kako unaprijediti ove postupke i povećati povjerenje građana kroz transparentnost i odgovornost u policijskim institucijama, što je dio šireg projekta "Zakon i (ne)red" koji realizuje BIRN BiH uz direktnu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


Fokus projekta bio je na istraživanju disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika širom Bosne i Hercegovine, odnosno različitosti i propustima u vođenju postupaka, nepostojanju disciplinskih komisija u MUP-ovima, zatvorenosti, (ne)transparentnosti sistema za dostavljanje podataka od javnog značaja te različitosti u postupanjima.

Tokom projekta BIRN BiH je održao i radionice sa mladim ljudima koji su doprinijeli dokumentu preporuka usmjerenom ka vraćanju povjerenja i bolje suradnje između mladih i policijskih organa.

S ponosom naglašavamo da su u radionicama i izradi preporuka nesebično učešće uzeli i studenti našeg fakulteta.


Na završnom događaju, predstavljeni su interaktivna mapa, istraživanje i preporuke koji su rezultat jednogodišnjeg rada na ovoj temi.

Uz brojne visoke zvanice i goste konferencije, među kojim su bili Michael J. Murphy, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, predstavnici MUP-ova, predstavnici organizacija civilnog društva, mediji, pozivu se odazvala i grupa studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, na inicijativu studenta-prodekana Hajra Seferovića.


21 views

Comments


bottom of page